Over enkele jaren kan je wonen in oude kliniek De Voorzorg

MECHELEN –

Een projectontwikkelaar heeft de voormalige kliniek De Voorzorg in hartje Mechelen gekocht. De site in de Nieuwe Beggaardenstraat wordt omgevormd tot een plek waar zestien gezinnen kunnen wonen rond een centrale binnentuin. Voor de investeerder is het zijn eerste project in de Dijlestad.

Beghardi, zo is het project in de voormalige kliniek gedoopt. Tot voor kort was er in een gedeelte van het statige herenhuis nog een kinderdagverblijf gevestigd, maar dat is verhuisd. Voor de rest staat het gebouw al een tijdje leeg. “We zijn ondertussen met de eerste voorbereidende werkzaamheden gestart om de site te ontmantelen en klaar te maken voor de nieuwbouw”, zegt Peter Vereycken, zaakvoerder van projectontwikkelaar Stigt.

Voor het uittekenen van het project werkt de promotor uit Kortenberg samen met een Mechels bureau. In de onmiddellijke omgeving hebben de architecten van dmvA eerder al hun stempel gedrukt met de herbestemming van het Loretteklooster, destijds een van de grote stadskankers in het centrum. Momenteel zijn ze in de Sint-Katelijnestraat ook volop bezig om de site van Mispelters een nieuwe toekomst te geven.

Stadspaleis

Van ‘Kliniek De Voorzorg’ blijft enkel de voorgevel bewaard. “En dus ook de imposante poort. Deze poort wordt letterlijk de voordeur naar een groot appartement met een eigen tuin. We noemen dit het stadspaleis”, vertelt Vereycken. Achter de gevel verrijst een nieuwbouw en links ervan nog een hedendaagse interpretatie van een diephuis. Tien gezinnen krijgen hier een appartement met zicht op een binnentuin.

De bewoners van de appartementen en woningen kijken uit op een groene binnentuin. FOTO: DMVA ARCHITECTEN

In die tuin bouwt Stigt vier gezinswoningen en nog eens twee rijhuizen in de aangrenzende Arme Clarenstraat. Zoals alle andere woningen in Beghardi geven ze uit op de binnentuin. Voor de ontwikkelaar is het zijn eerste project in de stad. “Mechelen is een interessante markt. We zijn er al een tijdje naar aan het kijken. Beghardi is ons eerste concreet project, maar er zitten er nog in de pijplijn”, zegt Peter Vereycken.

Buurt volgebouwd

In de buurt waar hij investeert, ziet hij veel potentieel. “Het is een toffe hoek van de stad. De buurt is verkeersluw, ze ligt dicht bij het water en toch ben je snel op de ring en de invalswegen naar de E19. Tegelijk is de buurt ook volgebouwd”, klinkt het. Door de aanleg van de binnentuin wil Stigt daar mee iets aan doen. “Daarvoor ontharden wij een stukje volgebouwd binnengebied. We creëren er opnieuw een stukje groene open ruimte en leggen er een binnentuin van 500 vierkante meter. Voor een project met zestien woongelegenheden in het hart van een stad is dat een mooie oppervlakte. Vanop de straat komen er ook twee doorzichten op de binnentuin”, legt Vereycken uit.

Achter de gevel van de kliniek verrijst een nieuwbouw, in de tuin komen vier gezinswoningen. FOTO: DMVA ARCHITECTEN

Begin volgend jaar vat de sloop van de huidige gebouwen aan. “Zoals gezegd, blijft de monumentale voorgevel wel overeind”, zegt Peter Vereycken. In de zomer van 2021 wil Stigt de bouw zelf aanvatten, zodat tegen het najaar van 2023 de bewoners hun intrek kunnen nemen. Voor de verkoop kunnen geïnteresseerden terecht bij vastgoedkantoor Copandi. “De prijzen voor de appartementen en woningen variëren van 220.000 tot 600.000 euro. De keuze is ruim: van een appartement met één slaapkamer tot een ruime duplex en een gezinswoning met een privétuin”, zegt Steve Plompen, bestuurder van Copandi.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20201218_96270451